Σε ισχύ θέτει το υπουργείο Οικονομικών την υποχρεωτική χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών στις συναλλαγές άνω των 500 ευρώ.
Τα νέα μέτρα που έρχονται με το "μεγάλο" φορολογικό νομοσχέδιο την Άνοιξη, προανήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.
Το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει τη θέσπιση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου που θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία όλων των φορολογούμενων και την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες πληρωμών.
Πιο αναλυτικά το σχέδιο του υπουργείου για την αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής προβλέπει:
-Όλες οι συναλλαγές θα γίνονται με τραπεζικές επιταγές, πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα το υπουργείο εξετάζει « την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες πληρωμών και με άλλους ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμής για μια ευρύτατη γκάμα συναλλαγών και για ποσά πολύ μικρότερα από αυτά που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία.
Σήμερα το όριο των συναλλαγών πάνω από το οποίο απαιτείται χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή πληρωμή μέσω τραπεζών ανέρχεται στις 3.000 ευρώ και αναμένεται να πέσει στα 500 ευρώ.
Συγκεκριμένα, φορολογικά στοιχεία αξίας άνω των 500 ευρώ, που εκδίδονται από επιτηδευματίες για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, θα εξοφλούνται αποκλειστικά :
• μέσω τραπέζης, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες του αγοραστή των αγαθών/ λήπτη των υπηρεσιών ή
• μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή
• με επιταγές.
Μάλλον δεν μπορούν να καταλάβουν ότι οι περισσότεροι τώρα θα σπάνε τα ποσά σε πιο μικρά.
Πώς μπορούμε να ξέρουμε ότι το σύμπαν που ζούμε δεν αποτελεί μια προσομοίωση τύπου Matrix;
Πώς μπορούμε να ξέρουμε ότι το σύμπαν που ζούμε δεν αποτελεί μια προσομοίωση τύπου Matrix; Ο φυσικός Silas Beane από το Πανεπιστήμιο της Βόννης θεωρεί πως έχει την απάντηση. Ζούμε σε παράλληλο σύμπαν; Ή μήπως εγώ έχω δει πολύ Fringe; Πάντως αν η ερώτηση είναι "Πώς μπορούμε να ξέρουμε ότι το σύμπαν που ζούμε δεν αποτελεί μια προσομοίωση τύπου Matrix;", έχει ενδιαφέρον η απάντηση του Silas Beane. Η διατριβή του με τίτλο "Οι περιορισμοί στο σύμπαν ως αριθμητική προσομοίωση" υποβλήθηκε στο περιοδικό Physical Review D - και ο ίδιος μίλησε στον Justin Mullins του Slate.
Η ιδέα ότι ζούμε σε μια προσομοίωση είναι απλά επιστημονική φαντασία, έτσι δεν είναι;
Υπάρχει ένα διάσημο επιχείρημα ότι κατά πάσα πιθανότητα ζούμε σε μια προσομοίωση. Υπάρχει επίσης ο ισχυρισμός ότι στο μέλλον, οι άνθρωποι θα είναι σε θέση να προσομοιώνουν ολόκληρα σύμπαντα με μεγάλη ευκολία. Και δεδομένης της απεραντοσύνης του χρόνου, ο αριθμός αυτών των προσομοιώσεων είναι πιθανό να είναι τεράστιος. Έτσι, αν θέσουμε το ερώτημα: "Ζούμε στην αληθινή πραγματικότητα ή σε μία από τις πολλές προσομοιώσεις" η απάντηση, στατιστικά μιλώντας, είναι ότι είναι πιο πιθανό να ζούμε σε μια προσομοίωση.
Πώς καταλήξατε να εργάζεστε πάνω σε αυτό το θέμα;
Στην καθημερινή μου δουλειά ασχολούμαι με προσομοιώσεις υψηλής απόδοσης δυνάμεων της φύσης και ειδικά με την πυρηνική δύναμη. Οι συνάδελφοί μου κι εγώ χρησιμοποιούμε ένα πλέγμα για να αναπαραστήσουμε ένα πολύ μικρό κομμάτι του χώρου και του χρόνου. Βάζουμε όλες τις δυνάμεις σε αυτόν τον μικρό κύβο και προσπαθούμε να υπολογίσουμε τι θα συμβεί. Στην πραγματικότητα προσομοιώνουμε μια πολύ μικρή γωνία του σύμπαντος.
Πόσο ακριβείς είναι οι προσομοιώσεις σας;
Είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε τις ιδιότητες των αληθινών πραγμάτων όπως είναι πχ. ένας απλός πυρήνας. Αλλά η διαδικασία παράγει αντικείμενα που δεν εμφανίζονται στον αληθινό κόσμο, τα οποία πρέπει να αφαιρέσουμε. Έτσι αρχίσαμε να σκεφτόμαστε τι είδους αντικείμενα θα εμφανίζονταν αν ζούσαμε σε προσομοίωση.
Τι ανακαλύψατε;
Στο σύμπαν μας οι νόμοι της φυσικής είναι οι ίδιοι προς κάθε κατεύθυνση. Αντίθετα σε ένα πλέγμα αυτό αλλάζει από τη στιγμή που δεν υπάρχει μια χωροχρονική συνέχεια άρα οι νόμοι της φυσικής θα εξαρτούνταν από την κατεύθυνση. Οι προσομοιωτές είναι σε θέση να κρύψουν αυτή την ασυνέχεια - αν και όχι να την ξεφορτωθούν εντελώς.
Από πού μπορούμε να αντλήσουμε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ζούμε σε μια προσομοίωση;
Χρησιμοποιώντας υψηλής ενέργειας σωματίδια. Τέτοια σωματίδια, που γνωρίζουμε, είναι οι κοσμικές ακτίνες και υπάρχει σε αυτές μια πολύ μεγάλη φυσική απώλεια ενέργειας της τάξης των 1020 ηλεκτρονιοβολτ. Υπολογίσαμε ότι εάν οι προσομοιωτές χρησιμοποιούνται ένα μέγεθος πλέγματος περίπου 10-27 μέτρων, τότε η απώλεια ενέργειας θα διαφέρει ανάλογα με την κατεύθυνση. [Βέβαια] οι κοσμικές ακτίνες υψηλής ενέργειας είναι πολύ σπάνιες. Ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο στη Γη πλήττεται από μια τέτοια ακτίνα κάθε εκατό χρόνια γι' αυτό δεν πρόκειται να χαρτογραφήσουμε την κατανομή τους εύκολα. Και ακόμα και αν το κάνουμε, θα είναι δύσκολο, να αποδείξουμε ότι αυτό αποτελεί βεβαιότητα του ότι ζούμε σε μια προσομοίωση.
Ωστόσο μπορούμε να βελτιώσουμε τις δικές μας προσομοιώσεις;
Το μέγεθος του σύμπαντος που προσομοιώνουμε είναι ένα κουτί με πλευρές 10-15 μέτρα μήκος. Αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το νόμο του Moore για να φανταστούμε με ποιο τρόπο θα προσομοιώνουμε στο μέλλον. Αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις της πληροφορικής, θα είμαστε σε θέση σε έναν αιώνα να προσομοιώνουμε ένα σύμπαν στο μέγεθος ενός ανθρώπου και μέσα σε πέντε αιώνες θα μπορούμε να προσομοιώνουμε ένα κουτί 1026 μέτρων. Αυτό είναι το μέγεθος του παρατηρήσιμου σύμπαντος. Ποιες ήταν οι αντιδράσεις πάνω στο έργο σας; Έδωσα μια διάλεξη πάνω σε αυτό το θέμα την περασμένη εβδομάδα και η προσέλευση ήταν πολύ μεγάλη. Οι μισοί με κοιτούσαν σα να ήμουν διαταραγμένος και οι υπόλοιποι με κοιτούσαν με ενθουσιασμό...
Αυστραλός καθηγητής προειδοποιεί: Ο γενετικά μεταλλαγμένος σίτος καταστρέφει το ήπαρ!
Σε δραματική προειδοποίηση προς του καταναλωτές σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ κατέφυγε ο μοριακός βιολόγος Jack Heinemann του Πανεπιστημίου University of Canterbury στην Αυστραλία αναφορικά με την προσφορά στο εμπόριο μεταλλαγμένων τροφίμων (γενετικά τροποποιημένων) και πιο ειδικά μεταλλαγμένου σίτου.
ο Heinemann έκανε σαφές πως η κατανάλωση προϊόντων γενετικά τροποποιημένου σίτου, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στο ήπαρ(συκώτι) με αποτέλεσμα τη σταδιακή ανεπάρκεια και το θάνατο, εξαιτίας ενός ενζύμου καταστολής όπως το ονομάζει.
Ο Heinemann που δημοσίευσε την μελέτη του και στην οποία γίνεται λεπτομερής ανάλυση των κινδύνων που προκύπτουν από τον γενετικά τροποποιημένο σίτο, καλεί τη διεθνή επιστημονική κοινότητα σε εγρήγορση και σε εκτεταμένες δοκιμές σε πειράματα σε ζώα, πριν το συγκεκριμένο προϊόν δοθεί προς κατανάλωση.
Ο καθηγητής προειδοποιεί παράλληλα πως το καταστολέας αυτός ενζύμου που βρίσκεται στον μεταλλαγμένο σίτο μπορεί να επιτεθεί σε ένα επίσης ένζυμο που βρίσκεται στον ανθρώπινο οργανισμό και το οποίο παράγει τα γλυκογόνα.
Οι καταναλωτές οι οποίοι τρώνε μέσα από προϊόντα γενετικά μεταλλαγμένο σίτο στο τέλος προκαλούν στο ήπαρ τους να είναι ανίκανο να παράγει γλυκογόνα, μια ορμόνη του οργανισμού που βοηθά τον οργανισμό να ρυθμίζει το σάκχαρο και το μεταβολισμό. Αυτό έχει ως επακόλουθο την απώλεια των λειτουργιών στο ήπαρ.