Αλβανοί γκρέμισαν τις καμπάνες σε εκκλησία στην Πρεμετή
Παραστρατιωτικές ομάδες, με την κάλυψη της Δημοτικής αρχής, άδειασαν το Ναό με το πρόσχημα της είσπραξης παλαιών χρεών της ελληνικής ορθόδοξης Εκκλησίας - Έντονη αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών
Σκηνές αγριότητας σε βάρος κληρικών έλαβαν χώρα την Παρασκευή στον ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην πόλη Πρεμετή στην Αλβανία.
Οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, καταγγέλλουν ότι ομάδες παραστρατιωτικών, με τη συμπαράσταση δημοτικών υπαλλήλων και την κάλυψη της Δημοτικής αρχής, άσκησαν βία εις βάρος των κληρικών και πιστών της Πρεμετής, με το πρόσχημα ότι δήθεν εκτελούν κάποια δικαστική υπόθεση. Όπως φαίνεται και στις παρακάτω εικόνες, μια ομάδα δημοτικών υπαλλήλων άδειασε τον Ναό από ιερά σκεύη, εικόνες και προσκυνητάρια, ενώ πήραν ακόμη και τη καμπάνα!
Στην ανακοίνωση των κληρικών γίνεται επίσης λόγος για «παραβίαση κάθε έννοιας περί δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά αυτού της ελεύθερης άσκησης της πίστεως», ενώ καταγγέλλεται ότι «παρεμποδίστηκαν με βίαιο τρόπο οι πιστοί να εισέλθουν στο Ναό τους και να ασκήσουν τα λατρευτικά τους καθήκοντα, αρπάχτηκαν αντικείμενα αυτού του ναού με πρόσχημα εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες ωστόσο έχουν παραγραφεί και συνέβησαν πράξεις ιεροσυλίας, καθώς βάνδαλοι έβαλαν χέρι επί ιερών εικόνων, λατρευτικών σκευών κλπ». Πάντως, η ελληνική Πρεσβεία και οι ελληνικές Προξενικές Αρχές έχουν λάβει οδηγίες από το υπουργείο Εξωτερικών να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς το ζήτημα, ενώ έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών για τα βίαια επεισόδια στην Πρεμετή.
Με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κούτρας, εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του και χαρακτήρισε «πράξεις απαράδεκτες και καταδικαστέες» την βίαιη απομάκρυνση κληρικών, τη σφράγιση του ιερού Ναού, την επομένη μάλιστα του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την παρεμπόδιση πιστών να προσέλθουν στον τόπο της θρησκευτικής τους λατρείας, καθώς και την αφαίρεση εικόνων και ιερών σκευών από το χώρο του Ναού.
«Ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας, η προστασία των χώρων λατρείας και η ανεμπόδιστη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων είναι χαρακτηριστικό εκ των ων ουκ άνευ ενός κράτους δικαίου και θεμελιώδες στοιχείο του κοινοτικού κεκτημένου και του ευρωπαϊκού θεσμικού πολιτισμού», αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και εκφράζει την ελπίδα του οι ενέργειες αυτές, «να έγιναν ερήμην της αλβανικής κυβέρνησης».
«Η Πρεσβεία μας και οι Προξενικές μας Αρχές στη χώρα έχουν λάβει οδηγίες να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς το ζήτημα», καταλήγει.
Η σκόνη από το μετέωρο της Ρωσίας έκανε τον γύρο της Γης!
Το νέφος σκόνης που δημιουργήθηκε από την έκρηξη ενός μετεώρου επάνω από το Τσελιαμπίνσκ της Ρωσίας τον περασμένο Φεβρουάριο «ταξίδεψε» γρήγορα στην ατμόσφαιρα κάνοντας τον γύρο της Γης μέσα σε μόλις τέσσερις μέρες.
Η πορεία του καταγράφηκε για πρώτη φορά από ερευνητές της NASA οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα «διαστημικά» υπολείμματα εξακολουθούσαν να «περικυκλώνουν» τον πλανήτη μας επί τρεις μήνες μετά το περιστατικό.
Υψηλή ενέργεια και σκόνη
Το μετέωρο, το οποίο είχε πλάτος 18 μ. και ζύγιζε 11.000 τόνους, «εισέβαλε» στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα 18,6 χλμ. το δευτερόλεπτο τα ξημερώματα της 15ης Φεβρουαρίου του 2013. Φλεγόμενο από την τριβή με τον γήινο αέρα, εξερράγη ενώ βρισκόταν περίπου 23 χλμ επάνω από το Τσελιαμπίνσκ της Ρωσίας, εκλύοντας ενέργεια 30 φορές μεγαλύτερη από την ατομική βόμβα της Χιροσίμα.
Το ωστικό κύμα και τα συντρίμμια που έπεσαν στο έδαφος προκάλεσαν τον τραυματισμό περισσοτέρων από 1.000 ατόμων και υλικές ζημιές. Παράλληλα όμως η έκρηξη διασκόρπισε εκατοντάδες τόνους σκόνης στη στρατόσφαιρα, επιτρέποντας στον μετεωρολογικό δορυφόρο Suomi National Polar-orbiting Partnership και τους ερευνητές της NASA να «χαρτογραφήσουν» για πρώτη φορά πώς τα υλικά που παράγονται από τέτοιου είδους γεγονότα εξαπλώνονται στην ατμόσφαιρα της Γης.
«Θελήσαμε να δούμε αν ο δορυφόρος μας μπορούσε να ανιχνεύσει τη σκόνη του μετεώρου» δήλωσε ο Νικ Γκορκάβιλ του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Γκοντάρ της NASA, επικεφαλής της σχετικής μελέτης η οποία έχει γίνει δεκτή προς δημοσίευση στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters».
«Πραγματικά είδαμε τον σχηματισμό μιας νέας ζώνης από σκόνη στη στρατόσφαιρα της Γης και επιτύχαμε την πρώτη από το Διάστημα παρατήρηση της μακροπρόθεσμης εξέλιξης του νέφους ενός μετεώρου».
Η πορεία της σκόνης
Περίπου τρεισήμισι ώρες μετά την αρχική έκρηξη τα όργανα του Suomi NPP ανίχνευσαν το νέφος της σκόνης στην ατμόσφαιρα, σε ύψος περίπου 40 χλμ., να κινείται γρήγορα προς τα ανατολικά με ταχύτητα μεγαλύτερη των 300 χλμ. την ώρα. Την επόμενη ημέρα το νέφος εξακολουθούσε την πορεία του προς ανατολάς μέσω του αεροχειμάρρου της στρατόσφαιρας, φθάνοντας στις Αλεούτιες Νήσους.
Σε αυτό το στάδιο τα μεγαλύτερα και βαρύτερα σωμάτια άρχισαν να χάνουν ύψος και να κινούνται πιο αργά, τα μικρότερα και πιο ελαφρά σωμάτια διατήρησαν το ύψος και την ταχύτητά τους, ακολουθώντας τις μεταβολές της ταχύτητας των ανέμων στα διάφορα υψόμετρα.
Στις 19 Φεβρουαρίου, τέσσερις ημέρες μετά την έκρηξη, το τμήμα του νέφους που βρισκόταν ψηλότερα και κινείτο με μεγαλύτερη ταχύτητα είχε περάσει επάνω από ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο και είχε φθάσει και πάλι στο Τσελιαμπίνσκ, έχοντας κάνει τον γύρο της Γης. Τουλάχιστον τρεις μήνες αργότερα το νέφος του μετεώρου εξακολουθούσε να είναι ανιχνεύσιμο γύρω από τον πλανήτη.
«Πριν από τριάντα χρόνια λέγαμε μόνο θεωρητικά ότι το νέφος θα πρέπει να ενσωματώνεται στον στρατοσφαιρικό αεροχείμαρρο» δήλωσε ο Πολ Νιούμαν, επικεφαλής του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικών Επιστημών του Κέντρου Γκοντάρ.
«Σήμερα τα μοντέλα μας μας επιτρέπουν να ανιχνεύσουμε επακριβώς τη σκόνη από ένα μετέωρο και να κατανοήσουμε την εξέλιξή της καθώς κινείται γύρω από τον πλανήτη».
Σχέδιο φοροαρπαγής για ό,τι έχει απομείνει στις καταθέσεις των πολιτών
Στις τελευταίες αποταμιεύσεις των φορολογουμένων στηρίζεται η κυβέρνηση προκειμένου η Τρόικα να την βρει «εντάξει». Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, η ανταπόκριση των φορολογουμένων, ειδικά στους φόρους ακινήτων, θα.... κρίνει πολλά στο νέο μπρα ντε φέρ με την τρόικα του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του capital.gr
Όμως, δεδομένης της βροχής φόρων που αναμένεται λόγω της καθυστέρησης στην αποστολή εκκαθαριστικών τα λεφτά είναι πολλά. «Οι πιο πολλοί θα πληρώσουν φέτος τους φόρους από τα λεφτά που τους έχουν απομείνει στην άκρη» εκτιμά η ίδια πηγή στο ΥΠΟΙΚ και σ΄ αυτό συμφωνούν και από την ΤτΕ.
Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρουν ότι ευελπιστούν να υπάρξει ανταπόκριση (σημ: ακόμα και το ΔΝΤ θεωρεί στις προβλέψεις του ότι το ποσοστό πληρωμής θα είναι σχετικά χαμηλό) καθώς διαφορετικά η «τρύπα» 1 δισ. ευρώ στα έσοδα του 7μήνου δεν θα κλείσει έως το κρίσιμο ραντεβού του Σεπτεμβρίου με τους δανειστές. Από το “ραντεβού” με τους φορολογούμενους θα κριθεί όχι μόνο το αν θα ληφθούν νέα μέτρα φέτος αλλά και το αν θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις αιτήματος νέας αναβολής των αποφάσεων για τα πακέτα μέτρων που θα αφορούν στο 2015- 16.
«Γνωρίζουμε ότι η πολιτική και η κοινωνική ανοχή είναι σε οριακό σημείο» αναφέρει κοινοτική πηγή. Εξηγεί ότι ο πρώτος στόχος στην νέα «επίσκεψη» είναι να έχουν γίνει οι μεταρρυθμίσεις (με βασικά τις απολύσεις - διαθεσιμότητα) αλλά και να μην υπάρχουν προβολές για «τρύπα» το 2013-2014.
Ο δεύτερος και ίσως μεγαλύτερος «σκόπελος» είναι το Μεσοπρόθεσμο έως το 2017 στο οποίο το ΔΝΤ «βλέπει» τρύπα 4,3 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση στο τελευταίο Μεσοπρόθεσμο που έγινε στην αρχή του 2013 την υπολόγισε περί τα 2 δισ. ευρώ. Προς το παρόν η κυβέρνηση πέτυχε 2 αναβολές στην διευκρίνιση των μέτρων.
Τώρα, το ΥΠΟΙΚ φτιάχνει την διαπραγματευτική του βάση για επαναϋπολογισμό του «κενού» όπως ανέφερε πρόσφατα και ο υπουργός Γ. Στουρνάρας. Ευελπιστεί να το «κλείσει» κυρίως με την μάχη κατά της φοροδιαφυγής και ζητώντας χρόνο ώστε αυτά να αποδώσουν. Επίσης έχει προαναγγελθεί και η «προσαρμογή» στις ρυθμίσει χρεών προκειμένου να αυξηθεί η... προσέλευση, ενώ δημιουργούνται προσδοκίες ταχύτερης ανάκαμψης κυρίως μέσω του τουρισμού.
«Όλα αυτά μένουν να αποδειχθούν στην πράξη και απομένει λιγότερος από ένας μήνας» επισημαίνει αρμόδια πηγή. Εξηγεί επίσης ότι πολλά θα κριθούν από τν τελική στάση της τρόικας που έχει συνηθίζει να «εκπλήσσει» με αλλαγή κλίματος (σημ θυμίζει τον περίπατο του Μαρτίου που κατέληξε σε μαραθώνιο, αλλά και από το πόσο θα συγκλίνουν έως τότε οι πολύ διαφορετικές στάσεις ΔΝΤ Κομισιόν και κάποιων εθνικών κυβερνήσεων...