Πιο κοντά από ποτέ η ώρα που θα πληρώνουμε με το δάκτυλο - Βίντεο
Αν θέλατε ποτέ να πληρώσετε τα ψώνια σας με το άγγιγμα ενός δακτύλου, ρίξτε μια ματιά στη Σχολή Ορυχείων και Τεχνολογίας της Rapid City στη Νότια Ντακότα.
Ήδη ένα καφενείο και ένα παντοπωλείο στην πανεπιστημιούπολη της Σχολής πρόσφατα άρχισαν να δοκιμάζουν την τεχνολογία αγορών μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων που επιτρέπει στους φοιτητές να αγοράζουν προϊόντα με το δακτυλικό τους αποτύπωμα.
Η τεχνολογία ονομάζεται Biocryptology, και όχι μόνο εντοπίζει το μοναδικό αποτύπωμα ενός ατόμου, αλλά ανιχνεύει τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης, ή το οξυγόνο στα ερυθρά αιμοσφαίρια, για να βεβαιωθεί ότι το άτομο έχει παλμό. Έτσι, οι εγκληματίες που ψάχνουν να ξεγελάσουν το σύστημα με κομμένα δάχτυλα δεν θα τα καταφέρουν (ναι, οι προγραμματιστές το σκέφτηκαν και αυτό).
Πενήντα φοιτητές και τέσσερα μέλη της Σχολής έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα παρέχοντας τα τραπεζικά τους δεδομένα, όνομα, ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση, φοιτητική ταυτότητα, και φυσικά, σάρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Αν και η τεχνολογία δακτυλικών αποτυπωμάτων δεν είναι νέα, αυτό είναι ένα από τα πρώτα πειράματα στο κόσμο που χρησιμοποιεί το επιπλέον μέτρο ασφάλειας της ανίχνευσης της αιμοσφαιρίνης. Μια πιο βασική έκδοση της τεχνολογίας δακτυλικών αποτυπωμάτων εισήχθη το 2005 από μια εταιρία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο που ονομάζεται Pay By Touch.
Με επικεφαλής τον John P. Rogers, η εταιρία σήκωσε ένα επιβλητικό ποσό 340 εκατομμυρίων δολαρίων σε κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου, υπέγραψε συμφωνίες με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ Piggly Wiggly, προσέλαβε περισσότερους από 750 εργαζόμενους, και υποσχέθηκε να "αλλάξει τον τρόπο που ο κόσμος πληρώνει."
Αλλά το 2007, η εταιρεία πτώχευσε ξαφνικά. Ο Rogers, αποδείχθηκε ότι είχε ένα σκοτεινό παρελθόν – συλλήψεις, χρήση ναρκωτικών, προηγούμενες επιχειρηματικές αποτυχίες, και ισχυρισμοί από επενδυτές για κακοδιαχείριση των οικονομικών της εταιρείας, και έπεσε κάτω. Μόνο το 2007, η εταιρεία έχασε 137 εκατομμύρια δολάρια.
Αν και η εταιρεία φαλίρισε, οι υποστηρικτές επιμένουν ότι δεν ήταν η ιδέα που απέτυχε. "Αν η εν λόγω εταιρεία είχε σωστή διαχείριση, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις μεγάλες εταιρείες πιστωτικών καρτών," είπε ο Dodd Hyer, ένας από τους επενδυτές του Pay by Touch, στο Start Tribune. "Κάποιος, κάπου θα κάνει ακριβώς αυτό."
Σήμερα, το πρόσωπο αυτό μπορεί να είναι ο Klaas Zwart, ο ιδιοκτήτης της ισπανικής εταιρείας Hanscan Identity Managementπου ανέπτυξε την τεχνολογία που χρησιμοποιείται στη Νότια Ντακότα. Ο συνάδελφός του Al Maas κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την τεχνολογία στις ΗΠΑ και ξεκίνησε το NexusUSA, θυγατρική της Hanscan.
Μετά από δοκιμαστική περίοδο 60 ημερών, ο Maas σχεδιάζει να επεκτείνει το πρόγραμμα στην πανεπιστημιούπολη, και στη συνέχεια, σε όλη τη Rapid City, ελπίζοντας η πόλη να γίνει η πρώτη πλήρως βιομετρική πόλη στον κόσμο όπου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες δεν θα χρειάζεται να κουβαλούν μαζί τους πιστωτικές κάρτες ή μετρητά.
Ο Maas ισχυρίζεται ότι η τεχνολογία είναι εξαιρετικά ασφαλής και προστατεύεται από χάκερς, καθώς κάθε σάρωση του δαχτύλου παράγει μια μοναδική σειρά από αριθμούς που δεν μπορεί να επαναληφθεί, και θα προφυλαχθεί από κλέφτες ταυτοτήτων στο μέλλον. "Αυτό θα μπορούσε να προφυλάξει από οποιαδήποτε απάτη και κανείς να μην χρειάζεται να χάσει την ταυτότητά του… ή το δάχτυλό του", δήλωσε ο Maas σε ένα διαφημιστικό βίντεο.
Μόλις οι άνθρωποι δουν ότι λειτουργεί, λέει ο Maas, θα έρθουν μεγάλες εταιρείες πιστωτικών καρτών για να υπογράψουν και αναμένει η χρήση του προγράμματος να προχωρήσει πέρα από την πληρωμή για αγαθά και υπηρεσίες και να επεκταθεί στην πρόσβαση σε κτίρια και αυτοκίνητα (σαν κλειδί). «Θα μπορούσαμε να έχουμε μια κοινωνία “άδειας τσέπης”, όπου δεν θα χρειάζεται να κουβαλάτε τα κλειδιά σας, μετρητά, πιστωτικές κάρτες, τίποτα απολύτως. Απλά να χρησιμοποιείτε το δάχτυλό σας».
Δείτε το βίντεο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ.....