Σπόροι του Θανάτου (Seeds of Death)
Σπόροι του Θανάτου (Seeds of Death)
Το ντοκιμαντέρ αυτό που βραβεύθηκε στο Hoboken International Film Festival το 2013, σοκάρει αποκαλύπτοντας τη γυμνή αλήθεια για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ).
Μια πλειάδα επιστημόνων και πολέμιων του ελέγχου των σπόρων από τις μεγάλες πολυεθνικές των χημικών και των ΓΤΟ, συνενώνουν τις φωνές τους.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι Vandana Shiva, Shiv Chopra και Arpad Pusztai, ενώ παρουσιάζονται λήψεις από τα πειράματα του Gilles-Éric Séralini.
Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΩΝ Γ.Τ.Ο. ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, καταγράφουν:
Αποτυχία στη παραγωγή, κακή ποιότητα παραγωγής, χαμηλότερες τιμές στην αγορά
Από τη μέχρι σήμερα εμπειρία, η παραγωγή που προκύπτει από καλλιέργειες με γενετικά τροποποιημένα φυτά, έναντι των καλλιεργειών με τοπικές ποικιλίες ή υβρίδια, είναι μειωμένη.
80% μείωση έχουν καταγράψει για τη σόγια στην Αμερική.
6% - 11% μείωση, για τη σόγια πάλι στην Αμερική.
5% - 8% μείωση, σε χειμερινούς ελαιόσπορους και ζαχαρότευτλα στην Αγγλία.
50% -60% μείωση, στο βαμβάκι στην Ινδία.
Οι εταιρίες εξαπατούν τους αγρότες και υπόσχονται αύξηση της παραγωγής, μείωση του κόστους, καλύτερη ποιότητα προϊόντος και μεγαλύτερα έσοδα, αντίθετα με τα αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.
Επίσης, καταγράφονται και ιδιαίτερα προβλήματα:
Τα γενετικά τροποποιημένα φυτά παρουσιάζουν συχνά πρόωρη ωριμότητα της συγκομιδής που δεν οφείλεται σε περιβαλλοντικούς λόγους γιατί οι φυτείες με τοπικές ποικιλίες ή υβρίδια δεν την παρουσιάζουν στις ίδιες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες. Είναι αποτέλεσμα της γενετικής τροποποίησης.
Τα γενετικά τροποποιημένα φυτά δεν παρουσιάζουν την ίδια ευρωστία και έντονο χρώμα, δείγματα υγείας που παρουσιάζουν τα φυτά τοπικών ποικιλιών και υβριδίων.
Οι εταιρίες ευαγγελίζονται πρόσθετες ιδιότητες στα φυτά από σπόρους γενετικά τροποποιημένους, που όμως γίνονται μπούμερανγκ για ότι ευαγγελίζονται.
Αποτυχία στον έλεγχο των παρασίτων
1. Ενώ τα γενετικά τροποποιημένα φυτά είναι ενισχυμένα με πρωτεΐνη και παράγουν τοξίνες για να αντέξουν τη προσβολή από συγκεκριμένο παράσιτο στόχο, τελικά δεν είναι πραγματοποιήσιμο αυτό και ο λόγος είναι απλός.
Η πρωτεΐνη και η τοξίνη προορίζονταν για το συγκεκριμένο παράσιτο όπως ήταν η συμπεριφορά και η ανθεκτικότητα του στην Αμερική όπου παρήχθη ο γενετικά τροποποιημένος σπόρος.. Στην Ινδία ή κάπου αλλού στο κόσμο το παράσιτο έχει αναπτύξει άλλες συμπεριφορές και χαρακτηριστικά που το κάνουν απρόσβλητο ή λιγότερο απρόσβλητο από την τοξίνη.
2. Επίσης η τοξίνη παρουσιάζει σε συγκεκριμένο χρόνο τη δράση της οπότε δεν μπορεί να καλύψει το φυτό για την χρονική περίοδο που εκδηλώνεται το έντονο ξέσπασμα του παρασίτου. Σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάζουν καλή αντίσταση στη 2η και 3η γενεά των παρασίτων αλλά από κει και πέρα αφήνουν ανυπεράσπιστο το φυτό.
3. Εργαστηριακά έχει βρεθεί ότι τα έντομα και τα παράσιτα αποκτούν μεγάλη ανθεκτικότητα.
4. Τα δευτεροβάθμια παράσιτα αυξάνουν το πληθυσμό τους και κάποια από αυτά αντικαθιστούν τα πρωτοβάθμια δηλαδή τους στόχους με πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στη παραγωγή.
5. Οι δείκτες ποικιλότητας παρασίτων, βακτηρίων, εντόμων και γενικά εχθρών είναι όλοι χαμηλότεροι στις καλλιέργειες με γενετικά τροποποιημένα φυτά από τις αντίστοιχες με μη- γενετικά τροποποιημένα φυτά, με απρόβλεπτες εξελίξεις , μη ελεγχόμενες.
6. Τα παράσιτα γενιά με γενιά πολλαπλασιάζουν την ανθεκτικότητα τους μέχρι και 1000 φορές μεγαλύτερη από την αρχική τους δυνατότητα, με δυσοίωνη την πρόβλεψη για τα αποτελέσματα που θα έχουν μετά από 10 χρόνια καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων φυτών.
7. Σε Αυστραλία, Κίνα, Αμερική, Καναδά, Ινδία, Αλάσκα σημειώνεται ραγδαία αύξηση της χρήσης φυτοφαρμάκων και ιδιαίτερα των βασικών εντομοκτόνων.
8. Κυρίως από έρευνες στη Γερμανία από την εμπειρία τους σε καλλιέργειες με γενετικά τροποποιημένα φυτά επισείουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επικίνδυνες, ανεξέλεγκτες και απρόβλεπτες αλλαγές που μπορούν να επέλθουν στα χαρακτηριστικά του γενετικά τροποποιημένου φυτού αλλά και στα φυτά που θα μεταναστεύσει το γονίδιο της γενετικής τροποποίησης του.
9. Το εισαχθέν γονίδιο μπορεί να μεταναστεύσει στα ζιζάνια και να τα καταστήσει απρόσβλητα από τα συνηθισμένα μέχρι σήμερα ζιζανιοκτόνα, με αποτέλεσμα η καταπολέμησή τους να αποβεί ιδιαίτερα απαιτητική σε ενέργεια. (Ηλίανθοι γενετικά τροποποιημένοι, καλλιεργήθηκαν και όταν στερήθηκαν νερού και θρεπτικών ουσιών έχασαν την φυσική τους ικμάδα αλλά τα ζιζάνια δεν βλάφτηκαν στο ελάχιστο).
10. Στη Σκοτία τάισαν με πατάτες παραγόμενες από γενετικά τροποποιημένα φυτά τα πουλιά και αυτά μείωσαν τον αριθμό και την ποιότητα των αυγών τους αλλά και έζησαν τα μισά χρόνια από τα πουλιά που τα τάισαν με τη συνηθισμένη τους τροφή.
11. Πάλι στη Γερμανία σε εργαστηριακές έρευνες που έγιναν στην Ιένα βρέθηκε ότι το γονίδιο που εισήχθη στον σιναπόσπορο ( μουστάρδα) βρέθηκε ζωντανό στα έντερα των μελισσών. Από την ίδια έρευνα προέκυψε το συμπέρασμα ότι τα γονίδια μπορούν να ζήσουν στα βακτήρια του ανθρώπινου πεπτικού συστήματος.
Οι εταιρίες παρόλα αυτά προσπαθούν να εξασφαλίσουν παράνομο κέρδος, και να το πληρώσουν οι αφελείς αγρότες που ελπίζουν σε καλύτερες παραγωγές.
Οι εταιρίες άλλες φορές πειραματίζονται και άλλες φορές ξέρουν εκ των προτέρων τα προβλήματα που υπάρχουν στην καλλιέργεια των φυτών που προέρχονται από σπόρο γενετικά τροποποιημένο.
Πάντοτε όμως αποκρύβουν την αλήθεια. Καταφέρνουν να εξαπατούν και τις επιτροπές έγκρισης της εμπορικής διάθεσης για τον γενετικά τροποποιημένο σπόρο.
Σήμερα η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών απαγορεύεται στην Ελλάδα και η τυχόν καλλιέργεια τους είναι λαθραία. Στις περιπτώσεις αυτές οφείλει να επεμβαίνει το Κέντρο ελέγχου πολλαπλασιαστικού υλικού για να εξακριβώσει την γενετική τροποποίηση και να προχωρά σε κάψιμο της φυτείας για να μην έχουμε γενετική επιμόλυνση σε άλλες καλλιέργειες.
Η απαγόρευση της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων φυτών ενισχύει την θέση που προβάλλουν οι κινήσεις κατά των μεταλλαγμένων για μη άρση του μορατόριουμ στην κατανάλωση τροφών αλλά και γενικά την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων ουσιών στην Ελλάδα. Αυτή η απόφαση για μια τουλάχιστον εικοσαετία θα ανακούφιζε τον ελληνικό λαό που είναι αναστατωμένος και σε απόγνωση από την σημερινή κατάσταση.
Πηγή: Διαδίκτυο, Άρθρα σε περιοδικά - Για την σύνταξη: Γιάννης Βαρελάς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ.....