Όταν η ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλεί σεισμικές δονήσεις
Η πολιτεία της Οκλαχόμα δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν ιδιαίτερα σεισμογενής.
Από τις περίπου 50 σεισμικές δονήσεις μικρού μεγέθους ετησίως, φέτος έχουν σημειωθεί 2.600, 87 μόνο την περασμένη εβδομάδα.
Τα τελευταία τρία χρόνια, στην πολιτεία της Οκλαχόμα έχουν σημειωθεί χιλιάδες σεισμικές δονήσεις. Μπορεί οι περισσότερες να είναι μικρού μεγέθους, κάποιες δεν γίνονται καν αισθητές, ωστόσο, το 2011 ένας σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο μεγαλύτερος στην ιστορία της πολιτείας, είχε αναστατώσει τους κατοίκους της, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε σπίτια, αλλά και δύο τραυματισμούς.
Κρατικοί αξιωματούχοι και κάτοικοι δηλώνουν σήμερα ανήσυχοι για τη συχνότητα των σεισμικών δονήσεων, φοβούμενοι πως ο επόμενος σεισμός μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος.
Την ώρα που οι θέσεις εργασίας 340.000 κατοίκων της πολιτείας είναι άμεσα εξαρτώμενες από τη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου, επιστήμονες συνδέουν τις πρακτικές που χρησιμοποιεί με τη ραγδαία αύξηση των σεισμικών δονήσεων.
Γεωλόγοι εδώ και χρόνια έχουν επισημάνει τη συσχέτιση μεταξύ ανθρώπινης δραστηριότητας για την εκμετάλλευση του υπεδάφους και ενεργοποίησης ρηγμάτων εξαιτίας της αλλαγής στις πιέσεις που ασκούνται υπογείως.
Πιο συγκεκριμένα, για την περίπτωση της Οκλαχόμα, παρατηρήθηκε ότι σε ορισμένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων γινόταν επί πολλά χρόνια πίεση νερού και άλλων υγρών, για να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου, πρακτική, η οποίαυποβοηθά την ενεργοποίηση κάποιου ρήγματος και τη γένεση σεισμών.
Στο Τέξας μια διαφορετική πρακτική για την εξόρυξη πετρελαίου, που έχει μείνει εγκλωβισμένο σε παλαιότερες εξορύξεις, ενοχοποιείται για την πρόκληση σεισμικών δονήσεων, την ώρα που επιστήμονες ισχυρίζονται πως η ίδια η εξόρυξη πετρελαίου και αερίου μπορεί να έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή συχνά μπορεί να μειώσει τις πιέσεις και να περιορίσει τις σεισμικές δονήσεις.
Σημασία, προφανώς, δείχνει να έχει η μέθοδος και τεχνική εξόρυξης, σε συνάρτηση με το είδος του κοιτάσματος, και κυρίως το βάθος του.
Το 2008 σεισμική δόνηση 7,9 βαθμών (απελευθέρωση ενέργειας ίσης με την ισχύ 500 ατομικών βομβών) στην επαρχία Σιτσουάν της Κίνας είχε προκαλέσει το θάνατο 80.000 ανθρώπων. Για την εξαιρετικά ισχυρή αυτή δόνηση είχε ενοχοποιηθεί το βάρος του νερού σε ένα καινούριο φράγμα στην περιοχή.
Το 1989 σεισμός στην Αυστραλία, που είχε προκαλέσει το θάνατο 13 ατόμων, είχε προκληθεί από την ακριβώς αντίθετη αιτία: από την εξόρυξη εκατομμυρίων τόνων γαιάνθρακα, μέσα σε δύο αιώνες έντονης μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Στην Καλιφόρνια, αλλά και την Ελβετία, διάφορες εφαρμογές γεωθερμίας έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση σεισμικών δονήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ.....