Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Τα πράγματα είναι πολύ ρευστά για υπολογισμούς

Τα πράγματα είναι πολύ ρευστά για υπολογισμούς

Του Γιώργου Καισάριου 
Ναι μεν στα περισσότερα κράτη του κόσμου προσαρμόζονται οι νομοθεσίες έτσι ώστε να προωθούνται πράσινες τεχνολογίες κτλ, αλλά ορισμένα πρόσφατα στοιχεία ίσως αλλάξουν αυτή την τάση τα επόμενα χρόνια.

Για παράδειγμα, φέτος έχουμε διαβάσει πολλά άρθρα σχετικά με το ότι οι πάγοι στους πόλους "μεγαλώνουν" και δεν λιώνουν, όπως ξέραμε μέχρι πρόσφατα. Και ενώ έως τώρα γνωρίζαμε ότι ο πλανήτης θερμαίνεται, ξαφνικά ορισμένοι επιστήμονες τώρα λένε ότι ο κόσμος θα γίνει πιο κρύος τα επόμενα χρόνια και ότι ίσως βιώσουμε μια νέα εποχή παγετώνων. Από πέρυσι, το στρώμα πάγου στον βόρειο πόλο έχειαυξηθεί κατά 29%.



Το θέμα της επιστροφής στην χρήση λιγνίτη, σαν αποτέλεσμα του ότι τελικά οι πάγοι στους πόλους δεν λιώνουνε, είναι επίσης ένα θέμα της επικαιρότητας. Ακόμα και οι Γερμανοί έχουν βαρεθεί να πληρώνουν τον πράσινο ενεργειακό κούκο αηδόνι.

Στις ΗΠΑ δε, καινούργιες τεχνολογίες επιτρέπουν την καύση λιγνίτη χωρίς την μόλυνση του περιβάλλοντος. Διότι ακόμα και σήμερα, ο λιγνίτης είναι ίσως το φτηνότερο καύσιμο που υπάρχει. Ναι άλλα υπάρχει αυτή η συμφωνία του Κιότο, που ποινικοποιεί την χρήση λιγνίτη. Δεν θα ήταν ξαφνικά ωραία για εμάς αν δεν είχαμε υπογράψει αυτή τη συμφωνία;

Πέραν από την χρήση του λιγνίτη, το θέμα του φυσικού αερίου είναι κάτι άλλο που θα πρέπει να μας απασχολήσει, αλλά για διαφορετικό τρόπο από ό,τι νομίζετε. Για όποιον δεν το έχει πάρει χαμπάρι, οι ΗΠΑ σε μερικά χρόνια από τώρα θα είναι ενεργειακά ανεξάρτητες. Πέραν του τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το εμπορικό τους έλλειμμα και την ισοτιμία του δολαρίου, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι σε μερικά μόνο χρόνια οι ΗΠΑ θα εξάγουν φυσικό αέριο.

Σε συνδυασμό με το ότι σύντομα η Ευρώπη θα έχει φυσικό αέριο από χώρες εκτός Ρωσίας, σημαίνει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ίσως να μειωθούν αρκετά τα επόμενα χρόνια. Να υπενθυμίσουμε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι τουλάχιστον διπλάσιες από τις ΗΠΑ.

Όσον αφορά τα ενεργειακά κοιτάσματα της χώρας μας, το κόστος εξόρυξης του φυσικού αερίου (σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι είναι εκμεταλλεύσιμα) είναι αρκετά μεγαλύτερο από το κόστος των Αμερικανών και βέβαια των Ρώσων. Τούτο διότι τα κοιτάσματα αυτά είναι υποθαλάσσιο και έχουν αυξημένο κόστος εξόρυξης.

Οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι θα δούμε τα πρώτα ενεργειακά έσοδα κάπου την επόμενη δεκαετία. Προσωπικά θα είμαι πολύ ευχαριστημένος αν καταφέρουμε και γίνουμε έστω και οριακά εξαγωγική χώρα σε φυσικό αέριο, αλλά θα ήμουν παραπάνω από ευχαριστημένος αν καλύψουμε απλά τις δικές μας ανάγκες και πέσουν αρκετά οι τιμές.

Σε περίπτωση όμως που οι Αμερικανοί κάνουν εξαγωγές φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή, σε συνδυασμό με τις νέες πηγές φυσικού αεριού που θα έχει σύντομα η Ευρώπη, γεννάται το ερώτημα που θα είναι οι τιμές;

Η απάντηση σύμφωνα με πάρα πολλούς ειδικούς είναι ότι οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα κατηφορίσουν τα επόμενα χρόνια. Το πόσο κανείς δεν γνωρίζει, αλλά κατά έναν περίεργο τρόπο, εμάς δεν μας συμφέρουν να πέσουν οι τιμές και πάρα πολύ.

Ο λόγος είναι, ειδικά αν αποποινικοποιηθεί η χρήση λιγνίτη, ότι στην τελική ίσως την επόμενη δεκαετία να μην συμφέρει καν το φυσικό αέριο που θα ανακαλύψουμε. Σωστά ακούσατε, υπάρχει μια μικρή περίπτωση την επόμενη δεκαετία να αλλάξουν όλα και να δούμε αρκετά μειωμένες τιμές φυσικού αεριού, που, σε συνδυασμό με τον λιγνίτη που θα μπορούμε να καίμε, να μην συμφέρει ούτε εμάς τους ίδιους να βγάλουμε το όποιο φυσικό αέριο βρεθεί την γειτονιά μας.
Όχι δεν κάνω εκτίμηση ή πρόβλεψη επ΄ αυτού, απλά ήθελα να σας δείξω το πως μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα. Και ενώ ξαφνικά όλοι λογαριάζαμε ότι θα έχουμε Χ ενεργειακά έσοδα σαν χώρα, να αποδειχτεί ότι έχουμε μεν φυσικό αέριο σε επάρκεια, αλλά ότι μας συμφέρουν άλλες επιλογές.

Πριν 6 χρόνια το BBC είχε μεταδώσει ότι σε 20 χρόνια οι πόλοι δεν θα έχουν πάγο και σήμερα μαθαίνουμε ότι ίσως αρχίζει η νέα εποχή των παγετώνων. Πριν από 3 χρόνια το κούρεμα χρέους ήταν του διαβόλου, σήμερα είναι αγγελικά πλασμένο. Σήμερα νομίζουμε ότι έχουμε τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, αύριο μπορεί να ανακαλύψουμε ότι δεν είναι εκμεταλλεύσιμα.

Και ενώ σήμερα χρωστάμε 300 δισ. ευρώ, μπορεί να ξυπνήσουμε αύριο το πρωί και να μας έχουν κουρέψει τα 150 δισ. ευρώ. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει αύριο...

george.kesarios@capital.gr
www.capital.gr - κεφάλαιο στην οικονομική ενημέρωση

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ.....