Τα εκλογικά σενάρια και το έλλειμμα εκτόξευσαν το spread των ομολόγων
Σωτηρης Νικας
Nέα διεύρυνση της διαφοράς απόδοσης (spread) των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών κατεγράφη χθες, εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας αλλά και δημοσιευμάτων στον ξένο Τύπο που θέλουν την κυβέρνηση να μην επιτυγχάνει φέτος τον στόχο μείωσης του ελλείμματος.
Xθες το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έφτασε έως και τις 840 μονάδες βάσης, από 807 μονάδες που ήταν προχθές. Επίσης, το πενταετές ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) έναντι χρεοκοπίας της χώρας αυξήθηκε κατά 60 μονάδες σε μία ημέρα και ανήλθε στις 815 μονάδες. H εξέλιξη αυτή αποδίδεται εν μέρει στο δημοσίευμα των New York Times (NYT) που, επικαλούμενο ανώτατο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει πως από την ανοδική αναθεώρηση του περυσινού ελλείμματος θα επηρεαστεί και το φετινό, με αποτέλεσμα το έλλειμμα του 2010 να ανέλθει στο 8,9% του AEΠ αντί του 8,1% του AEΠ που είναι ο αρχικός στόχος.
Ωστόσο, η άνοδος του spread οφείλεται και στο κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας που εγκαθίδρυσε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου την περασμένη Δευτέρα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Eίναι ενδεικτικό ότι το spread των 10ετών ομολόγων τη Δευτέρα ήταν στις 700 μονάδες και μέσα σε μόλις μία εβδομάδα αυξήθηκε κατά 140 μονάδες βάσης.
Πέραν, όμως, αυτού, οι NYT σημειώνουν ότι το έλλειμμα θα κλείσει φέτος, στη χειρότερη περίπτωση, στο 8,9% του ΑΕΠ. Η απόκλιση από τους στόχους οφείλεται τόσο στην επί τα χείρω αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 όσο και στην υστέρηση των εσόδων λόγω της ύφεσης και της αποτυχίας της κυβέρνησης να περιορίσει τη φοροδιαφυγή.
Να σημειωθεί ότι τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει τους ελέγχους τους αναφορικά με τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας. Εκπρόσωποί της –σε συνεργασία με στελέχη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής– βρίσκονται σε υπουργεία, ΟΤΑ και νοσοκομεία, όπου και ελέγχουν την ποιότητα και την ορθότητα των στοιχείων που έχουν παραδώσει για να εξασφαλιστεί ότι η αναθεώρηση του περυσινού ελλείμματος θα είναι αξιόπιστη και δεν θα υπάρχουν πλέον οι γνωστοί «αστερίσκοι». Σε κάθε περίπτωση, η αναθεώρηση των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας θα ανακοινωθεί το αργότερο έως τις 15 Νοεμβρίου και αυτή τη στιγμή το έλλειμμα του 2009 υπολογίζεται σε περίπου 15,5% του ΑΕΠ (αντί 13,8% του ΑΕΠ) και το χρέος σε 127,6% του ΑΕΠ (αντί 115,4% του ΑΕΠ).
Παράλληλα, η εφημερίδα επισημαίνει ότι και ο ρυθμός μείωσης των δαπανών που παρατηρήθηκε τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους δεν φαίνεται να διατηρείται. «Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει σημειώσει σταθερή πρόοδο στο πρόγραμμα λιτότητας, περικόπτοντας τις δαπάνες κατά 11% από την αρχή του χρόνου μέχρι τον Σεπτέμβριο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Αλλά τα έσοδα, τα οποία είναι πάντα δύσκολο να ενισχυθούν σε μια οικονομία που έχει άσχημο ιστορικό στο φοροεισπρακτικό της σύστημα, έχουν χτυπηθεί από την ύφεση», αναφέρει το δημοσίευμα.
Πάντως, οι NYT υποστηρίζουν ότι για να καλυφθούν οι απώλειες από το σκέλος των εσόδων, η κυβέρνηση σχεδιάζει τον περαιτέρω περιορισμό των δαπανών, παρά την επιβολή νέων φόρων. «Αν και μια τέτοια προσέγγιση μπορεί να φαίνεται καλή στα χαρτιά και να παρουσιάζει ταχύτερα αποτελέσματα, οι πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες μιας περαιτέρω περικοπής στους μισθούς και στις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα θα μπορούσαν να είναι σοβαρές όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά», σημειώνεται στο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας.
Επίσης, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι αυτά τα «κακά» νέα έχουν φτάσει στην αγορά και για τον λόγο αυτό έχουν ενταθεί τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα συνεχίζει να προετοιμάζει το έδαφος για την αλλαγή των όρων της δανειακής σύμβασης –προς το ευνοϊκότερο για τη χώρα– που έχει υπογραφεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και τις χώρες της Ευρωζώνης, έχοντας στο πλευρό της το ΔΝΤ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ.....