Καρμανιόλα για εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Η κωδικοποίηση των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου
1. Κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας των δημοσίων υπαλλήλων. Η ρύθμιση αφορά το σύνολο των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και στα ΝΠΔΔ, ανεξάρτητα από τη σχέση απασχόλησης που διατηρούν. Οσοι έχουν σύνολο μεικτών αποδοχών κάτω από 3.000 ευρώ το μήνα, θα εισπράξουν επίδομα 1.000 ευρώ. 500 τα Χριστούγεννα και από 250 το Πάσχα και το καλοκαίρι.
2. Νέα περικοπή 8% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων. Πρόκειται για τη δεύτερη μείωση των επιδομάτων των εργαζομένων, μέσα στο χρόνο. Η προηγούμενη ήταν της τάξης του 12% και ισχύει αναδρομικά από την 1 του Γενάρη. Με βάση τις δύο περικοπές, οι εργαζόμενοι χάνουν τουλάχιστον 20% από τα επιδόματα που δικαιούνται μέσα στο 2010.
3. Μείωση 3% των αποδοχών των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ, οι οποίοι δεν έχουν επιδόματα. Με το προηγούμενο «πακέτο» των μέτρων το Μάρτη, οι αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ είχαν υποστεί μείωση 7%. Αρα, η μείωση των αποδοχών τους, σύμφωνα και με τη νέα ρύθμιση, θα είναι της τάξης του 10%.
4. Κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Είναι ολοφάνερο ότι το πλήγμα που δέχονται οι συνταξιούχοι, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι χαμηλοσυνταξιούχοι με συντάξεις των 500 και 600 ευρώ, είναι ιδιαίτερα σφοδρό. Οσοι συνταξιούχοι έχουν σύνολο μεικτών συντάξεων κάτω από 2.500 ευρώ θα εισπράξουν επίδομα 800 ευρώ, 400 τα Χριστούγεννα και από 200 το Πάσχα και το καλοκαίρι. Να θυμίσουμε ότι με περσινή απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ και με πρόσφατη απόφαση του ΠΑΣΟΚ, οι συντάξεις παρέμειναν «παγωμένες» στα επίπεδα του 2008.
5. Μείωση των συντάξεων που είναι πάνω από 1.400 ευρώ, με πρόσχημα το ΛΑΦΚΑ. Οι μειώσεις θα επιβληθούν από την 1η Αυγούστου, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Οι συντελεστές μείωσης της σύνταξης, που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες, θα φτάνουν ακόμα και το 10%!!!
6. Τριετές «πάγωμα» των μισθών για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τουλάχιστον για τα τρία επόμενα χρόνια.
7. Τριετές «πάγωμα» των συντάξεων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την τριετή περίοδο που θα ισχύει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
8. Αναστολή της χορήγησης της δεύτερης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης. Πρόκειται για την πολυδιαφημισμένη από το ΠΑΣΟΚ ρύθμιση του περασμένου χρόνου, με την οποία υποτίθεται ότι προσέφερε «ανάσα» στις λαϊκές οικογένειες που ζουν σε συνθήκες πλήρους φτώχειας.
Πολιτική φορολεηλασίας
9. Νέα αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 10%, από την 1η του Ιούλη. Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση του ΦΠΑ μέσα στο 2010. Με βάση τη ρύθμιση, ο ειδικός συντελεστής (από 5%) διαμορφώνεται πλέον στο 5,5%. Ο χαμηλός συντελεστής (τρόφιμα, ποτά, τιμολόγια ΔΕΚΟ) από 10%, γίνεται 11%. Ο υψηλός συντελεστής (όλα τα καταναλωτικά είδη) από 21%, πάει στο 23%. Η απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ θα σηματοδοτήσει κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, αφού οι εκπρόσωποι διαφόρων κλάδων επιχειρήσεων θα σπεύσουν να μετακυλίσουν τη σχετική επιβάρυνση στις τιμές των εμπορευμάτων που διαθέτουν στην αγορά.
10. Νέα αύξηση 10% του ειδικού φόρου για καύσιμα, η οποία αρχίζει να ισχύει από σήμερα. Είναι η τρίτη αύξηση μέσα στο χρόνο. Αποτέλεσμα των συνεχών αυξήσεων του ειδικού φόρου στα καύσιμα είναι οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης να έχουν αυξηθεί από τις αρχές του χρόνου σε ποσοστά που φτάνουν το 50%.
11. Νέες αυξήσεις του ειδικού φόρου για ποτά και τσιγάρα. Είναι επίσης η τρίτη φορά που αυξάνονται αυτοί οι φόροι, ενώ οι τιμές σε τσιγάρα και ποτά έχουν ήδη εκτοξευθεί στα ύψη. Οι ανατιμήσεις στα τσιγάρα μετά την εφαρμογή του μέτρου θα κοστίζουν τουλάχιστον 40% ακριβότερα από τις αρχές του χρόνου. Οι επιβαρύνσεις για τα ποτά είναι της τάξης των 3 ευρώ ανά φιάλη.
12. Επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες, με βάση τα εισοδήματα του 2009. Η ρύθμιση αποφασίστηκε χτες σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και αφορά εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, οι οποίοι για τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αποτελούν μόνιμο στόχο για την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Οι ΕΒΕ, οι οποίοι πληρώνουν ιδιαίτερα ακριβά την οικονομική κρίση του συστήματος, καλούνται τώρα να πληρώσουν έκτακτη εισφορά, ενώ μέσα στα κυβερνητικά σενάρια είναι να επαναφέρουν το σύστημα «αντικειμενικού προσδιορισμού» της φορολογίας του εισοδήματός τους.
13. Θέσπιση της λογικής της «φορολόγησης αποδοχών σε είδος». Εδώ η κυβέρνηση στοχεύει στη φορολογία διαφόρων ποσών που μπορεί να δίνει μια επιχείρηση στους εργαζομένους της, με μορφές όπως πιστωτικές επιταγές, χρήση ΙΧ αυτοκινήτου, η παροχή στέγης κ.ο.κ.
14. Καθιέρωση «τέλους διατήρησης» των ημιυπαίθριων χώρων. Στην ουσία η κυβέρνηση μετατρέπει τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων σε πηγή άντλησης εσόδων μέσα από το ετήσιο χαράτσωμα όσων διαθέτουν τέτοιες κατοικίες.
15. Μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ακόμα μια πολυδιαφημισμένη πλευρά των κυβερνητικών επιλογών, η αύξηση του ΠΔΕ, το οποίο περικόπηκε κατά 500 εκατ. ευρώ το Μάρτη και μειώνεται κατά 500 εκατ. ευρώ τώρα. Ετσι, τώρα το Πρόγραμμα περιορίζεται στα 9,3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στα επίπεδα του 2007.
16. Το επιστέγασμα της κυβερνητικής πρόκλησης και κοροϊδίας σε βάρος των εργαζομένων έρχεται με τη ρύθμιση που προβλέπει «ειδικό φόρο στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις». Το τι φόρο εννοεί και πόσο κερδοφόρες πρέπει να είναι οι επιχειρήσεις για να πληρώσουν, μένει να το δούμε, ωστόσο είναι φανερό ότι η ρύθμιση δεν αφορά και δεν ασχολείται με τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια των καθαρών κερδών που τσέπωσαν όλα αυτά τα χρόνια οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου.
Τέλος στις Συλλογικές Συμβάσεις
17. Κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και του κατώτερου μισθού. Σε αυτό οδηγεί η ανακοίνωση για «εισαγωγή νέου ύψους κατώτατων αποδοχών για νέους και μακροχρόνια ανέργους». Με πρόσχημα την απασχόληση των νέων και των μακροχρόνιων ανέργων δε θα δίνεται ούτε ο κατώτερος μισθός που σήμερα ανέρχεται στα 740 ευρώ μεικτά. Συνολικά όμως καταργούνται όλες οι κλαδικές και οι επιχειρησιακές συμβάσεις, αφού οι επιχειρήσεις, έχοντας στα χέρια τους αυτό το όπλο, θα απειλούν και θα επιβάλλουν όποιο μισθό θέλουν. Επιπλέον οι εργοδοτικές οργανώσεις θα μπορούν μονομερώς να μην υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις.
18. Κατάργηση του οχτάωρου και μείωση της αμοιβής των υπερωριών. Αυτό επιτυγχάνεται με την«εισαγωγή ετήσιων ορίων για το χρόνο εργασίας». Πρόκειται για την περίφημη «διευθέτηση» με την οποία καταργείται ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας. Ο εργάτης υποχρεώνεται να εργάζεται υπερωριακά για μια περίοδο και μια άλλη υποαπασχολείται ή λαμβάνει υποχρεωτική άδεια. Για την περίοδο της υπερωριακής εργασίας δε θα παίρνει την πρόσθετη χρηματική αποζημίωση που ισχύει σήμερα.
19. Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Η κυβέρνηση ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα του ΣΕΒ και των μεγαλοεπιχειρηματιών. Σημειώνεται ότι το όριο των απολύσεων έτσι και αλλιώς δεν ισχύει για επιχειρήσεις μέχρι 20 εργαζόμενους, για επιχειρήσεις από 21 μέχρι 200 εργαζόμενους μπορούν να απολύουν τέσσερις εργαζόμενους κάθε μήνα και πάνω από 200 άτομα το 2%. Τώρα απελευθερώνονται εντελώς τα χέρια των μεγάλων επιχειρήσεων.
20. Δραστική μείωση των αποζημιώσεων για τις απολύσεις. Το συγκεκριμένο μέτρο έρχεται να ενισχύσει τη δυνατότητα για ομαδικές απολύσεις και ανασύνθεση του προσωπικού με νεοπροσλαμβανόμενους και ακόμα πιο «φτηνούς» εργάτες.
21. Εξάπλωση όλων των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Η κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή στη σταθερή εργασία, γενικεύοντας την «ευελιξία» σε όλες τις μορφές, που σημαίνει πιο φτηνή εργατική δύναμη, μείωση του εργατικού εισοδήματος, ανασφάλεια για εργασιακή περιπλάνηση.
Καταργούνται οι συντάξεις
22. Αμεση, ολική ανατροπή στο ασφαλιστικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων. Οι δημόσιοι υπάλληλοι παύουν να έχουν δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, η οποία μετατρέπεται σε επαγγελματική. Ειδικά για τις γυναίκες τα όρια ηλικίας από το 2011 και μέχρι το 2013 αυξάνονται από 5 έως 17 χρόνια. Η εργαζόμενη γυναίκα στο Δημόσιο ρίχνεται στον Καιάδα.
23. Καμία σύνταξη πριν το 60ό έτος της ηλικίας. Πέφτει μαχαίρι σε όλες τις λεγόμενες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, με πρώτα θύματα τις μητέρες με ανήλικα παιδιά και τις πολύτεκνες οι οποίες «πληρώνουν» και το νόμο Πετραλιά που αύξησε τα όρια από το 50ό στο 55ο έτος. Τώρα ξεπερνιέται και αυτό το όριο.
24. Εισαγωγή «αυτόματου μηχανισμού προσαρμογής των συντάξεων στο προσδόκιμο ζωής», που ανοίγει τις πόρτες για εργασία μέχρι ηλικίες 70 χρόνων και παραπάνω.
25. Ριζική ανατροπή σε όλο το ισχύον ασφαλιστικό σύστημα. Το «νέο μοντέλο» του υπουργείου Εργασίας, το οποίο πιθανόν να εφαρμοστεί από το 2015 και όχι το 2018.
26. Αύξηση των εργάσιμων χρόνων στα 40 χρόνια. Καταργείται η 37ετία χωρίς όριο ηλικίας και η 35ετία με όριο ηλικίας. Στην πράξη και με την κατάσταση στην αγορά εργασίας, την ανεργία, τη μερική απασχόληση την ανασφάλιστη εργασία και την ανεργία, αυτό σημαίνει ότι ο εργάτης θα μένει αλυσοδεμένος στην παραγωγή πάνω από μισό αιώνα.
27. Δραματική μείωση των συντάξεων πάνω από 35%. Η μείωση θα επιβληθεί με τον υπολογισμό του συντάξιμου μισθού στο σύνολο του εργασιακού βίου αντί της τελευταίας πενταετίας.
28. Συρρίκνωση των αναπηρικών συντάξεων. Ούτε οι ανάπηροι ξεφεύγουν από τη μέγκενη των ανατροπών, καθώς αναθεωρείται προς το χειρότερο ακόμα και αυτό το ειδεχθές σημερινό καθεστώς. Στόχος η μείωση του κονδυλίου που πηγαίνει στις αναπηρικές συντάξεις.
29. Περικοπές στη λίστα των ΒΑΕ. Η αναθεωρημένη λίστα της ΝΔ που εξοβελίζει από τα ΒΑΕ εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους τίθεται σε εφαρμογή. Σε όσους κλάδους και ειδικότητες τεθούν εκτός, θα αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από 5 έως 7 χρόνια. Οι εργοδότες θα σταματήσουν να πληρώνουν το επασφάλιστρο.
30. Η πολυδιαφημισμένη «βασική σύνταξη» γίνεται προνοιακό επίδομα. Θα απονέμεται όμως με εισοδηματικά κριτήρια και μετά το 65ο έτος.
31. Η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται δραστικά και καλύπτει μόνο την προνοιακή σύνταξη. Το κράτος δε θα δίνει ούτε ένα ευρώ για τις συντάξεις των εργαζομένων. Η τριμερής χρηματοδότηση του συστήματος καταργείται.
32. Δημιουργία 3 Ταμείων. Μέσα από τη «συνένωση» θα μειωθούν όλες οι παροχές των Ταμείων που ξεπερνούν τα όρια που θέτει η αντεργατική πολιτική. Αντίστοιχη συρρίκνωση θα υπάρξει και στις παροχές Υγείας και η περιουσία των Ταμείων θα «απαλλοτριωθεί» από το ΕΣΥ.
Το επιχειρηματικό ...περιβάλλον
33. Απλοποίηση των διαδικασιών για την έναρξη επιχειρήσεων, για αδειοδοτήσεις και μείωση του διοικητικού βάρους στις επιχειρήσεις. Το μέτρο αποβλέπει στην αυτοματοποίηση ουσιαστικά της έναρξης επιχειρηματικής δράσης, ξεπερνώντας ακόμα και ζητήματα νόμων και ρυθμίσεων για περιβαλλοντικούς και άλλους όρους, βάσει των οποίων μπορούν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις.
34. Εφαρμογή της οδηγίας-τερατούργημα Μπολκεστάιν για την απελευθέρωση του κλάδου των υπηρεσιών.
35. Απελευθέρωση των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, με στόχο τη δημιουργία ευνοϊκών προϋποθέσεων για την εγκατάσταση μεγάλων επιχειρήσεων (μεταφορές, ταχυδρομεία, ταξί κλπ.).
36. Ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ. Εδώ είναι ένα από τα στοιχήματα που έχει βάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τη μετατροπή των σιδηροδρόμων σε προσοδοφόρα επιχείρηση, μέσα από τις συνεχείς ανατιμήσεις των εισιτηρίων και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την εισβολή ιδιωτικών κεφαλαίων στο χώρο των μεταφορών.
37. Προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε καινοτόμους κλάδους (πράσινη ανάπτυξη, τηλεπικοινωνίες κλπ.), ενίσχυση των ΣΔΙΤ, αύξηση της απορρόφησης των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ. Οπως κάθε κυβέρνηση στην υπηρεσία του κεφαλαίου, έτσι και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να εξασφαλίσει ακόμα περισσότερο ζωτικό χώρο για την κερδοφόρα δράση του. Σ' αυτά τα πλαίσια επεξεργάζονται νέες μορφές προσέλκυσης κεφαλαίων και «συμπράξεων», ενώ μέσα στους πρώτους στόχους της είναι και η απορρόφηση των στοχευμένων για τους κεφαλαιοκράτες κονδυλίων από την ΕΕ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Τα μέτρα πάρθηκαν για να μείνουν!
- Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κατά την παρουσίαση των μέτρων
- Τα μέτρα που αφορούν στις αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ικανοποιούν το στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου να έχει φτηνότερη εργατική δύναμη
Σε τρεις ενότητες χώρισε ο υπουργός Οικονομικών τη λυσσαλέα επίθεση που εξαπολύουν κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με αποκλειστικό στόχο να εξασφαλιστεί, για μια ακόμα φορά, η υψηλή κερδοφορία του κεφαλαίου και της οικονομικής ολιγαρχίας συνολικά.
Πρόκειται για τρεις παράλληλες ενότητες παρεμβάσεων, μέσω των οποίων επιχειρείται το συνολικό ξεκαθάρισμα της άρχουσας τάξης με τους εργαζόμενους της χώρας, οι οποίοι καλούνται να χρυσοπληρώσουν, μέσα από τις λεγόμενες διαρθρωτικές προσαρμογές, για τη σωτηρία του κεφαλαίου, με πολιτικές που προβλέπουν:
- Τη δραματική μείωση των λαϊκών εισοδημάτων και την τεράστια αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των λαϊκών νοικοκυριών, στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής.
- Την πλήρη κατάργηση των ελάχιστων δικαιωμάτων που είχαν απομείνει στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, την ολοκληρωτική ανατροπή του συνταξιοδοτικού συστήματος και την κατάργηση των συντάξεων, όπως τις είχαμε γνωρίσει μέχρι σήμερα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
- Την πολυετή υποθήκευση μέρους του κοινωνικού πλούτου, για να αντιμετωπιστούν προβλήματα ρευστότητας των τραπεζών.
Οπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά την παρουσίαση της συμφωνίας που έκανε η κυβέρνηση με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς:
- Τα μέτρα δεν έχουν προσωρινό χαρακτήρα, αφού «θα ισχύουν για όλη τη διάρκεια του προγράμματος», που έχει ορίζοντα το 2014.
- Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι στην πορεία θα ακολουθήσουν και νέα, ακόμα πιο επαχθή, αφού«βρισκόμαστε σε ένα πολύ γρήγορα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον, που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις διεθνείς αγορές, που δε μας δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε τις προσαρμογές που θεωρούμε ότι είναι απαραίτητες».
- Οι απώλειες που υφίστανται σήμερα οι εργαζόμενοι και οι ανατροπές που γίνονται στις εργασιακές σχέσεις, όπως ομολογήθηκε, θα ισχύσουν για πάντα, αφού ο υπουργός αρνήθηκε να απαντήσει διαφορετικά και περιορίστηκε να πει ότι «μετά το τέλος του προγράμματος (...) η κυβέρνηση θα δει τις δυνατότητες που έχει, για να μπορέσει να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα».Αλλωστε, τα μέτρα που αφορούν στις αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις δεν έχουν καμία σχέση σε κανένα επίπεδο με τη μείωση των ελλειμμάτων της οικονομίας αλλά πρόκειται για το στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου να φτηνύνει την εργατική δύναμη.
Εφιαλτικές διαστάσεις προσλαμβάνει η κυβερνητική επίθεση κατά του λαϊκού εισοδήματος, καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο τη διετία 2010 - 2011, από νέους φόρους και περικοπές δαπανών, προβλέπεται να εξοικονομηθούν 15,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 6,8% του ΑΕΠ! Οσο για το ΦΠΑ, οι οδυνηρές εκπλήξεις δεν περιορίζονται μόνο στις νέες αυξήσεις, οι οποίες σε ετήσια βάση θα αφαιρέσουν από τις τσέπες των εργαζομένων 1 δισ. ευρώ, για να καταλήξουν στα κυβερνητικά ταμεία. Στη σχετική ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται και: ΦΠΑ - αλλαγές στις υποκατηγορίες και διεύρυνση της βάσης, οι οποίες κοστολογούνται με άλλο 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί τη μεταφορά από το χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (από το 11% στο 23%) χιλιάδων εμπορευμάτων και υπηρεσιών, με συνέπεια την επιπλέον επιβάρυνση των εργαζομένων.
Και όλα αυτά αφορούν μόνο στα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ αν υπολογιστούν οι τερατώδεις συνέπειες από την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού εκτρώματος και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τότε το συνολικό κόστος των απωλειών ανέρχεται σε δυσθεώρητα ύψη.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2010 προσδοκούν να εξοικονομήσουν 5,8 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από τη νέα αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες (στο 23% από 21%) και κατά μία μονάδα στο χαμηλό συντελεστή (στο 11% από 10%) προσδοκούν να εισπράξουν 800 εκατ. ευρώ. Από τη δραστική μείωση του 13ου και 14ου μισθού και των επιδομάτων προσδοκούν να εξοικονομήσουν 1,1 δισ. ευρώ, και από την επίσης δραστική περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης, άλλα 1,5 δισ. ευρώ.
Για το 2011, οπότε και τα μέτρα θα εφαρμοστούν σε δωδεκάμηνη βάση, προσδοκούν να εξοικονομήσουν το ποσό των 9,65 δισ. ευρώ. Σε ετήσια βάση, οι επιπλέον εισπράξεις από ΦΠΑ θα ανέλθουν στο 1 δισ. ευρώ, ενώ άλλο 1 δισ. ευρώ προσδοκούν να εισπράξουν από τη μεταφορά εμπορευμάτων και υπηρεσιών από το χαμηλό στον υψηλό συντελεστή. Ποσό 1,3 δισ. ευρώ προσδοκούν να εισπράξουν από τη φορολόγηση των αυθαίρετων κτισμάτων και το τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ.....