Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Θα κατοικηθούν οι σπηλιές στο Άρη

Θα κατοικηθούν οι σπηλιές στο Άρη



Σύμφωνα με δημοσίευση του Associated Press, κάποιες πρωτοποριακές ιδέες που διατυπώθηκαν από ερευνητές ίσως τελικά αποδειχθούν πολύτιμες για την επιβίωση των ανθρώπων στο αφιλόξενο περιβάλλον του πλανήτη Άρη. Έτσι, αναμένεται λίγες φακές και μερικά φουσκωτά σπίτια να μετατρέψουν τις σπηλιές του Άρη κα-τοικήσημες. Και γίνεται λόγος για τις σπηλιές, διότι αυτές προσφέρουν φυσική προστασία απο την ε-πιβλαλή ακτινοβολία και τις ακραίες καιρικές συνθήκες του Άρη και διότι μπορούν να βρεθούν εντός τους νερό, πάγος αλλά και ορυκτά χρήσιμα στην επιβίωση των αποίκων του κόκκινου πλανήτη.

Όπως δήλωσε η ερευνήτρια Penelope Boston, που ηγείται του προγράμματος «Σπηλιές του Άρη» το οποίο χρηματοδοτείται εν μέρει από τη NASA: «Είναι ένα ασφαλές μέρος σε έναν επικίνδυνο πλανήτη, ένα ιδανικό καταφύγιο για έρευνα. Οι σπηλιές μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για να εγκαθιδρύσουμε και να εξελίξουμε τον πολιτισμό μας πάνω στον Άρη». Η Boston και οι συνεργάτες της διεξάγουν πειράματα σε σπηλιές στη Γη, προκειμένου να αναπτύξουν μοντέλα σπιτιών, αγροκτημάτων και εργαστηρίων που θα είναι κατάλληλα για τον Άρη.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με ένα πείραμα για να διαπιστωθεί αν τα αέρια της αρειανής ατμόσφαιρας μπορούν να τροποποιηθούν έτσι ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να αναπνέουν. Η αρειανή ατμόσφαιρα είναι πολύ αραιή αλλά έχει υψηλότερη συγκέντρωση σε αργό από ό,τι η γήινη ατμόσφιρα. Έτσι οι ερευνητές έβαλαν μείγμα οξυγόνου, αργού και άλλων αερίων σε ένα δοχείο στο οποίο υπήρχαν δύο γρύλοι ή ποντίκια και από ό,τι φάνηκε δεν επηρεάστηκαν αρνητικά, όχι βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον.

Σε επόμενο πείραμα δυο ποντίκια τοποθετήθηκαν σε μια μικρή φυσική σπηλαίωση από ηφαιστειακή λάβα. Σε δίσκο που περιείχε νερό υπήρχαν φακές και άλλα υδρόβια φυτά, ενώ λάμπες φθορισμού που ενεργοποιούνταν με ηλιακή ενέργεια εξασφάλιζαν την ανάπτυξη των φυτών τα οποία μετέτρεπαν το εκπνεόμενο από τα ποντίκια διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο. Μετά από δύο ημέρες στη σπηλιά, τα ποντίκια βγήκαν έξω υγιή αλλά εξαντλημένα, γιατί τα φυτά δεν παρήγαγαν αρκετό οξυγόνο. Σε επόμενο πείραμα σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν περισσότερα φυτά αλλά και μηχανισμό ρύθμισης της υγρασίας του χώρου.

Ωστόσο οι ερευνητές δεν μπορούν να είναι σίγουροι αν δε δοκιμαστεί πάνω σε ανθρώπους. Έτσι, σχεδιάζουν μια μεγαλύτερη βιόσφαιρα φτιαγμένη από πλαστικό παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται στα αερόστατα και υπολογίζουν ότι θα δοκιμαστεί μέσα στο Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.

Πάνω στον Άρη οι άποικοι θα μπορούν να φουσκώνουν μια τέτοια βιόφαιρα - σπίτι μέσα σε μια σπηλιά και να ζουν εντός της για όσο χρονικό διάστημα θέλουν.

Ένας αεροστεγής θάλαμος θα τους επιτρέπει να μπαίνουν και να βγαίνουν στο εξωτερικό περιβάλλον, ενώ ηλιακές κυψέλες έξω από τη σπηλιά θα τους δίνουν ενέργεια χρήσιμη για τη λειτουργία του εξοπλισμού τους. Όσο για τις φακές, εκτός από το να συμβάλουν στη δημιουργία οξυγόνου θεωρούνται ως ιδανική τροφή για τον Άρη. Και αυτό γιατί όχι μόνο περιέχουν ικανοποιητική ποσότητα πρωτεϊνών αλλά και γιατί αναπτύσσονται ιδιαίτερα γρήγορα.
Ένας δορυφόρος που πρόσφατα μπήκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Άρη, ανακάλυψε επτά μαύρες τρύπες κοντά στον ισημερινό του πλανήτη, οι οποίες όπως πιστεύουν οι επιστήμονες είναι είσοδοι για υπόγειες σπηλιές! Το μέγεθός τους είναι μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου και παρατηρήθηκαν μέσω του Mars Odyssey’s Thermal Emission Imaging System (THEMIS) και ονομάστηκαν με τα ονόματα επτά αδερφών Dena, Chloe, Wendy, Annie, Abbey, Nikki και Jeanne. Οι πιθανές σπηλιές παρατηρήθηκαν κοντά στο μεγάλο Αριανό ηφαίστειο, Arisa Mons. Η ακτίνα του ανοίγματός τους είναι από 100 έως 250 μέτρα ενώ η Dena πιστεύεται ότι φτάνει τα 130 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη.Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η ανακάλυψή τους θα τους οδηγήσει σε νέους τόπους εξερεύνησης για μελλοντικούς εξερευνητές, όπου μπορεί να υπάρχουν στοιχεία προηγούμενης ή παρούσας μικροβιολογικής ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ.....