O επιστήμονας προκάλεσε για άλλη μια φορά παγκόσμιο σάλο με τις ανακοινώσεις ότι έχει μεταφέρει 11 από τα 14 συνολικά ανθρώπινα έμβρυα που κλωνοποίησε στις μήτρες τεσσάρων γυναικών.
Αν και καμία από τις εγκυμοσύνες δεν τελεσφόρησε, ο δρ Ζαβός δηλώνει ότι δεν το βάζει κάτω: αυτό ήταν απλώς το «πρώτο κεφάλαιο» των «σοβαρών» προσπαθειών του να δημιουργήσει ανθρώπινους κλώνους, δηλώνει ο κυπριακής καταγωγής επιστήμονας.
Μάρτυς του στις αποτυχημένες αυτές προσπάθειες, ο ντοκιμαντερίστας του Ντισκόβερι Τσάνελ Πίτερ Γουίλιαμς, που μαγνητοσκόπησε τη διαδικασία της εμβρυομεταφοράς το 2003 σε ένα κρυφό εργαστήριο το οποίο πιθανολογείται ότι βρισκόταν σε χώρα της Μέσης Ανατολής. Το ντοκιμαντέρ του προβλήθηκε χθες στη Μεγάλη Βρετανία, προκαλώντας πληθώρα αντιδράσεων.
«Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε δεν είναι η δημιουργία του κλωνοποιημένου εμβρύου, αλλά η μεταφορά του ενδομητρίως, η επιβίωσή του και η απάλειψη όλων των "σφαλμάτων" που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», επισημαίνει ο δρ Ζαβός.
Στο ερώτημα των «ΝΕΩΝ» «πώς μπορείτε να αποκλείσετε την περίπτωση να δημιουργηθούν γενετικά ελαττώματα, όπως αυτά που έχουν εντοπιστεί σε κλωνοποιημένα ζώα», η απάντηση του Κύπριου γενετιστή είναι... καθησυχαστική: «Δεν θα προχωρήσουμε σε οποιοδήποτε πείραμα που θα έχει ως αποτέλεσμα γενετικά ελαττώματα.
Παράγουμε υγιή μωρά τα τελευταία 30 χρόνια μέσω όλων των τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και δεν σκοπεύουμε να το αλλάξουμε αυτό τώρα», λέει ο δρ Ζαβός που διατηρεί κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης σε Κύπρο και ΗΠΑ.
Η πρώτη απόπειρα
Ήταν Φεβρουάριος του 2004, όταν ο Κύπριος γενετιστής ανακοίνωσε στο Λονδίνο ότι μετέφερε στη μήτρα μιας 35χρονης γυναίκας ένα κλωνοποιημένο έμβρυο. Επιπλέον κατά την ανακοίνωση αυτή ισχυρίστηκε πως η διαδικασία κινηματογραφήθηκε, αλλά δεν έδωσε κανένα απολύτως στοιχείο στη δημοσιότητα. Περίπου έναν χρόνο πριν, ο «αμφιλεγόμενος κλωνοποιός» είχε δηλώσει ότι κατάφερε να δημιουργήσει το πρώτο κλωνοποιημένο έμβρυο. Και πάλι δεν παρείχε αποδεικτικά στοιχεία.
Οι ανακοινώσεις του δρος Ζαβού το 2003 και το 2004 προκάλεσαν την αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας που, μέσω του προέδρου της βρετανικής ομάδας κλωνοποίησης της Βασιλικής Ακαδημίας καθηγητή Ρίτσαρντ Γκάρντνερ, καταδίκασε τις προσπάθειες: «Οποιοδήποτε εγχείρημα κλωνοποίησης ανθρώπου είναι ιατρικά και επιστημονικά επισφαλές και ηθικά ανεπίτρεπτο», δήλωσε ο δρ Γκάρντνερ.
«Οι "μέινστριμ" επιστήμονες με αποκήρυξαν όπως αποκήρυξαν πριν από 35 χρόνια τον Ρόμπερτ Έντουαρντς (σ.σ.: τον «πατέρα» του πρώτου παιδιού του σωλήνα). Η απάντησή μου σε αυτούς είναι ότι είμαστε υπέρ της προόδου και πως έχουμε ένα πολύ καλό αρχείο δεδομένων ώστε να δείξουμε την πρόοδό μας σχετικά με αυτά που λέμε. Οι αποδείξεις θα έρθουν όσο περισσότερο αναπτύσσουμε τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Ένα πράγμα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο: η ομάδα μου και εγώ έχουμε εστιάσει τις προσπάθειές μας ώστε να παράγουμε μία υγιή γέννα με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας», λέει στα «ΝΕΑ» ο δρ Ζαβός. Το χρονοδιάγραμμα
Όσον αφορά τις χώρες όπου η κλωνοποίηση απαγορεύεται διά νόμου, ο δρ Ζαβός επικαλείται την πρόσφατη πρωτοβουλία Ομπάμα για τα πειράματα σε εμβρυϊκά κύτταρα: «Τα πρόσφατα γεγονότα με τον πρόεδρο Ομπάμα μάς κάνουν να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μία πολύ θετική εξέλιξη για τα εμβρυϊκά κύτταρα και την κλωνοποίηση. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτές οι εξελίξεις θα κάνουν τον κόσμο καλύτερο για όλους μας», σημειώνει ο δρ Ζαβός. Ωστόσο όταν ο πρόεδρος Ομπάμα έδωσε το πράσινο φως για τις έρευνες, διευκρίνισε ότι η κλωνοποίηση ανθρώπων είναι «επικίνδυνη» και «αντιβαίνει τους ηθικούς κανόνες».
«Δεν βιαζόμαστε να δημιουργήσουμε τον πρώτο ανθρώπινο κλώνο, αλλά περισσότερο πιεζόμαστε να δημιουργήσουμε το πρώτο κλωνοποιημένο μωρό που θα είναι υγιές. Το πότε θα το καταφέρουμε αυτό εξαρτάται από την ένταση των προσπαθειών μας», δηλώνει και επισημαίνει ότι πιθανότατα το πρώτο μωρό- κλώνος να γεννηθεί σε ένα με δύο χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ.....