Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Ψάχνουν στη Σελήνη τον νέο πλανήτη... Γη



Ψάχνουν στη Σελήνη τον νέο πλανήτη... Γη


Η ΝASA αποφάσισε την εκτόξευση δύο διαστημικών οχημάτων -ένα εκ των οποίων θα είναι επανδρωμμένο- με σκοπό τη συγκέντρωση πληροφοριών για τον αποικισμό του γειτονικού μας δορυφόρου .

Εχουν περάσει 40 χρόνια από την πρώτη επίσκεψη του ανθρώπου στην επιφάνεια της Σελήνης και ήδη ο νέος πύραυλος που θα μας επιτρέψει να κάνουμε την επιστροφή μας εκεί πάνω πραγματικότητα, έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά. Την περασμένη εβδομάδα ο νέος πύραυλος «Αρης Ι-Χ» ήταν έτοιμος για το παρθενικό του ταξίδι που έχει προγραμματιστεί να γίνει κάποια στιγμή το φθινόπωρο.
Οι νέοι πύραυλοι «Αρης Ι» και «Αρης V» θα χρησιμοποιηθούν για να επιτρέψουν στην Αμερική να επιστρέψει στη Σελήνη, μισό αιώνα μετά την τελευταία επανδρωμένη αποστολή το 1972.

Η απόφαση για την κατασκευή του νέου πυραύλου πάρθηκε από τη NASA το 2006, όταν ανέθεσε στην εταιρεία Λόκχιντ-Μάρτιν την κατασκευή του διαστημοπλοίου «Ωρίων» που θα επιτρέψει στην Αμερική να επιστρέψει στον γειτονικό μας δορυφόρο με μια νέα γενιά εξερευνητών, μισό περίπου αιώνα μετά την τελευταία επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος «Απόλλων» στη Σελήνη το 1972. Ο πύραυλος-φορέας που θα μεταφέρει τον «Ωρίωνα» σε γήινη τροχιά θα είναι ο πύραυλος «Αρης Ι».



Η διατροφή των αστροναυτών διαμορφώνεται με βάση τα φυτά των σεληνιακών θερμοκηπίων.

Ακολουθεί ο «Αρης V».

Για την επανδρωμένη, όμως, αποστολή στη Σελήνη και αργότερα προς τον Αρη, θα χρησιμοποιηθεί ένας ακόμη πιο ισχυρός και προηγμένος πύραυλος με την ονομασία «Αρης V».

Ο τεράστιος αυτός πύραυλος θα έχει ύψος ενός ουρανοξύστη 28 ορόφων (110 περίπου μέτρα), ακριβώς ίδιο με το ύψος του πυραύλου «Κρόνος V» και την ικανότητα να μεταφέρει σε γήινη τροχιά 130 τόνους, ενώ σε σύγκριση η μεταφορική ικανότητα του «Αρης Ι» περιορίζεται στους 25 τόνους.

Το κύριο διαστημόπλοιο για τη Σελήνη θα είναι το «Ωρίων», ενώ για τη μεταφορά των αστροναυτών από τη σεληνιακή τους τροχιά προς την επιφάνεια του δορυφόρου μας, θα χρησιμοποιηθεί ένα διαστημικό όχημα παρόμοιο με τη σεληνάκατο του προγράμματος «Απόλλων», με το ίδιο σκεπτικό που ακολουθήθηκε στον σχεδιασμό και του «Ωρίωνα».
Το παράξενο αραχνοειδές σχήμα των σεληνιακών σκαφών έγκειται στο ότι δεν υπάρχει ανάγκη αεροδυναμικής συμμετρίας στο άνευ ατμόσφαιρας περιβάλλον του Διαστήματος και της Σελήνης, όπως άλλωστε ίσχυε και στην περίπτωση των σεληνακάτων του «Απόλλωνα».
Καθένα από τα διαστημικά αυτά οχήματα θα περιλαμβάνει τη μηχανή προσσεληνώσεως, η οποία θα χρησιμεύει επίσης και ως ένα είδος φρένου κατά τη διάρκεια της προσεδάφισης.
Για τον μετέπειτα αποικισμό της Σελήνης συνεργάζονται ήδη πολλοί ερευνητές από διάφορες ειδικότητες, ανάμεσά τους νανοτεχνολόγοι, γενετιστές, κυτταρικοί βιολόγοι, βοτανολόγοι και μηχανικοί. Οι έρευνές τους έχουν ως αντικειμενικό στόχο να δημιουργήσουν ένα είδος βιονικών φυτών!
Διατροφή με σεληνιακά... προϊόντα
Η διατροφή των πρώτων αστροναυτών έχει αρχίσει να διαμορφώνεται με βάση τα φυτά που θα καλλιεργούνται στα σεληνιακά θερμοκήπια. Στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ μια ομάδα από βιολόγους και μηχανικούς διαμορφώνουν νέες συνταγές φαγητών που έχουν αποδειχτεί ιδιαίτερα νόστιμα και υγιεινά. Με αυτό τον τρόπο το 85 τοις εκατό της τροφής των αποίκων
θα προέρχεται από δικές τους καλλιέργειες, αφού οι νέες τεχνοτροπίες θα μπορούν να παράγουν ζάχαρη και λάδι ακόμη και από φυτά όπως είναι οι πατάτες και το σιτάρι! Τέλος, πολλά από τα μέρη των φυτών που δεν τρώγονται, όπως είναι οι ρίζες, θα αποτελούν τροφή για ορισμένα είδη ψαριών, δίνοντας έτσι μεγαλύτερη ποικιλία πρωτεϊνών στο διαιτολόγιο των αποίκων.
Υπάρχουν φυσικά αρκετά ακόμη τεχνικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και ήδη πολλά απ’ αυτά επιλύονται καθημερινά. Σε εργαστήρια πανεπιστημίων διερευνώνται οι τεχνικές που θα οδηγήσουν τελικά σε μια συμβίωση ανθρώπων, φυτών, μικροβίων και μικρομηχανών για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα έχει τη δυνατότητα να συντηρεί τους διαστημικούς ταξιδιώτες και αποίκους για απεριόριστο χρόνο.
Στο Πανεπιστήμιο Περντιού, για παράδειγμα, σχεδιάζεται ένα αυτοτροφοδοτούμενο περιβάλλον που θα καθαρίζει και θα ανακυκλώνει τα πάντα.
Σ’ ένα τέτοιο σύστημα τα φυτά θα παρέχουν τροφή και οξυγόνο στους αποίκους ενώ ορισμένα μικρόβια θα αποσυνθέτουν τα προϊόντα του μεταβολισμού του ανθρώπινου οργανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ.....