Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΕΧΕΙ ΝΕΡΟ?ΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ?



Εντοπίστηκε νερό στο φεγγάρι Το ινδικό διαστημόπλοιο Τσαντραγιαάν, με ειδικό αισθητήρα, επιβεβαίωσε την ύπαρξή του
BBC
Νερό ανιχνεύθηκε στην επιφάνεια του φεγγαριού. Τα στοιχεία που συνελέγησαν από τρεις αποστολές εξερεύνησης του Διαστήματος, μεταξύ των οποίων και το ινδικό διαστημικό σκάφος Τσαντραγιαάν, δείχνουν με μεγάλη σαφήνεια ότι πολύ λεπτές επιφάνειες από μόρια ύδατος καλύπτουν τα σωματίδια που αποτελούν τη σεληνιακή σκόνη.
Απειροελάχιστη ποσότητα
Η ποσότητα νερού μπορεί να είναι απειροελάχιστη αλλά είναι, κατά πάσα πιθανότητα, μια πολύ σημαντική πηγή για τους αστροναύτες που μελλοντικά θα χρειαστεί να ζήσουν στην επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.
«Εάν κάποιος είχε στα χέρια του ένα κυβικό μέτρο σεληνιακής σκόνης θα μπορούσε να πάρει από αυτήν, μετά την κατάλληλη επεξεργασία, περισσότερο από ένα λίτρο νερό» εξηγεί ο ειδικός ερευνήτης Λάρι Τέιλορ του Πανεπιστημίου του Τενεσί.
Δείγματα πετρωμάτων και εδάφους που ελήφθησαν από τις αποστολές «Απόλλων» είχαν μικρά ποσοστά υγρασίας, κάτι που διαπιστώθηκε έπειτα από πολλαπλές εργαστηριακές μετρήσεις. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν μπορούσαν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο τα μόρια νερού που ανακάλυπταν να μην είχαν έρθει από τη σεληνιακή επιφάνεια αλλά να είχαν «μολύνει» τα δείγματα όταν επέστρεψαν στη Γη.
Σήμερα, χάρη σε έναν ειδικό αισθητήρα του ινδικού διαστημικού σκάφους που βρέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη ύδατος στην επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου. Δύο άλλοι δορυφόροι που πραγματοποίησαν έρευνα στο φεγγάρι -το Deep Impact των ΗΠΑ και το Κασίνι, προϊόν συνεργασίας ΗΠΑ και Ε. Ε. - επιβεβαίωσαν τα στοιχεία που είχε συλλέξει το ινδικό διαστημόπλοιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο δορυφόροι συνέλεξαν τα στοιχεία τους πολύ πριν από το Τσαντραγιαάν (το Κασίνι συνέλεξε τα στοιχεία του πριν από δέκα χρόνια). Μόνο, όμως, τώρα οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν τι ακριβώς ανακάλυψαν. Υποψιάζονται, δε, ότι το νερό που εντόπισαν στη σεληνιακή σκόνη δημιουργήθηκε από την αλληλεπίδραση του σεληνιακού εδάφους με τους ηλιακούς ανέμους, το ταχέως κινούμενο ρεύμα σωματιδίων από τον Ηλιο.
Η διαστημική ακτινοβολία πυροδοτεί μία χημική αντίδραση, κατά την οποία τα άτομα οξυγόνου που ήδη υπάρχουν στο χώμα της σεληνιακής επιφάνειας αποκτούν πυρήνες υδρογόνου και μεταβάλλονται σε μόρια νερού, ενώ και υδροξύλια (Ο-Η) αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους.
Οι ποσότητες ύδατος είναι μικρές, αλλά ενισχύουν την επιστημονική πεποίθηση ότι οι αστροναύτες που θα εγκατασταθούν στη Σελήνη θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το έδαφος για την παραγωγή ύδατος.
Σημαντική επιτυχία
Το ινδικό διαστημικό σκάφος εκτοξεύτηκε στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά τον Αύγουστο χάθηκε η ραδιοφωνική επικοινωνία του με το κέντρο ελέγχου της αποστολής. Οπως και να έχει, η ινδική υπηρεσία Διαστήματος θεωρεί ότι η ανακάλυψη του νερού -ακόμα και αυτής της απειροελάχιστης ποσότητας που βρέθηκε- είναι μία εξαιρετική επιτυχία που δικαιώνει τόσο την προσπάθεια όσο και τα χρήματα που δαπανήθηκαν στο διαστημικό πρόγραμμα. Tα επιστημονικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Science.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ.....